Балкански политики за
зелен икономически растеж

   Лектори


Антоанета Апостолова
Кмет на район Слатина, Столична община
Антоанета Апостолова е районен кмет на район "Слатина" в Столична община. Преди да стане кмет е работила като мениджър и управител във фирми, занимаващи се със строителна и търговска дейност.

Бесим Бечай

Министър на икономическото развитие на Косово

Бесим Бечай е назначен за министър на икономическото развитие на Косово през февруари 2011. Преди това е министър на европейската интеграция. Министър Бечай има богат опит както в бизнес така и в правителствения сектор. В допълнение, докато работи в тясно сътрудничество с бизнес сектора, докато е в Търговската камара на Косово, той е съветник на министър?председателя в правителството на Косово. Министър Бечай има бакалавърска и магистърска степени от Университета в Загреб в Хърватия. Завършва програма по бизнес администрация и мениджмънт в Университета на Барселона, Испания и Векшьо университет в Швеция.

Гарет Танкосич-Кели
Президент
Change Net

Гарет Танкосич-Кели е член-основател на Green Street Trust (Ирландия). По програми на ООН над 12 години на Балканите управлява програми за над 45 милиона щатски долара, включително най-големите регионални програми за околната среда, установени от ПРООН в Югоизточна Европа с портфейл от 15 милиона щатски долара. В допълнение г-н Танкосич-Кели започва и ръководи проект за развитие на първата глобална , нулево енергийна къща на ООН в Черна гора, която трябва да бъде открит през 2012 г. Той притежава бакалавърска степен и следдипломно квалификация в управление на околната среда от Университетския колеж в Дъблин.

Делян Добре
в
Министър на икономиката, енергетиката и туризма на България

Делян Добрев е роден на 14 май 1978 година в Хасково. Добрев е бакалавър по икономика (Университет Уеслиан, САЩ). Има специализация в Лондонското училище по икономика и политически науки. Ръководител е на проекти в Районен съд- Хасково, Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес. Има опит в управлението на проекти по Оперативни програми "Административен капацитет", "Регионално развитие", ФАР, Трансгранично сътрудничество, Конкурентноспособност, Развитие на човешките ресурси, Развитие на гражданското общество. Добрев е бил изпълнителен директор на Дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти.От 2002 г. до 2004 г. е бил директор на дирекция в областна администрация-Хасково (2002-2004). Делян Добрев е бил депутат от ГЕРБ в 41-вото НС, където е бил и зам.-председател на икономическата комисия. На 18 май 2011 година става заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма на мястото на подалия оставка Марий Косев. На 21 март 2012 г. той бе избран за министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Дирк Бушле

Заместник-директор

Енергиен секретариат

Дирк Бушле е юридически съветник на Секретариата на Енергийната общност от 2007 г. насам. Също така е и заместник-директор на Секретариата. Преди да заеме настоящата си позиция той е бил началник на кабинета на председателя на Съда на Европейската асоциация за свободна търговия в Люксембург. Дирк Бушле завършва университета Констанс, Германия и получава докторската си степен вуниверситета "Св. Гален" в Швейцария. Той е заместник-директор на университета за европейско и международно бизнес право. Дирк Бушле има множество публикации в различни области на европейското право и редовно участва на изтъкнати конференции по цял свят. Съпредседател е на годишния международен енергиен форум в Санкт Гален.

Евгения Харитонова
Заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика

Зам.-министър Евгения Харитонова е родена през 1949 г. През 1972 г. Харитонова завършва Техническия университет – София, специалност електроинженер. Получава следдипломна квалификация по програма за управление в икономиката и енергетиката в УНСС и A.T. Karney (Дания). През 1995 г. и 1997 г. Харитонова специализира в Световната банка, а през 1999 г. в PAI и University of Bath, London. През 2003 г. добива знания и в Академията за международна икономика в Берлин. Професионалната си кариера Евгения Харитонова започва през 1972 г. в "Техенерго" ЕАД. Заемала е и ръководни длъжности в Националната елекрическа компания. През 1999 г. заедно със свои колеги създава Държавната комисия за енергийно регулиране. От 2010 г. до момента е член на ДКЕВР. Владее руски, немски и английски език.

Искра Михайлова-Копарова

Председател на Комсията по околната среда и водите

41-во Народно събрание на Република България

Искра Михайлова-Копарова е председател на комисията по околна среда и води в 41-то Народно събрание на България. Завършила Ленинградския държавен институт по култура със специалност библиотекознание и библиография. Специализирала в САЩ, Германия и Великобритания. Била е експерт към министерствата на образованието и културата и съветник към Политическия кабинет в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Заместник?министър на регионалното развитие и благоустройството от 2005 до 2009г.. Владее английски и френски.

Костис Стамболис

Изпълнителен директор

Институт по енергетика за Югоизточна Европа (IENE)

Костис Стамболис е роден в Кардиф, Уелс през 1949 г.в семейство на гръцки родители. Израства в Гърция, където се дипломира от колежа в Атина. Учи физика и архитектура в Лондон. Костис Стамболис притежава диплома по архитектура от Архитектурната асоциация в Лондон и професионален лиценз от Техническата камара на Гърция. Костис Стамболис осъществява няколко проекта за възобновяеми енергийни източници, специализирани в приложения на слънчевата енергия за големи мултинационални компании и международни организации (ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, Световната банка). Той е консултирал проекти за слънчеви приложения за правителството в Гърция, както и за частни и клиенти (1977-1990). Работил е като консултант за различни британски и френски строителни и инженерни компании относно въвеждането използването на природен газ в Гърция (1984-1992). Костис Стамболис публикува множество проучвания и специализирани статии по енергийна политика, ВЕИ и енергийни пазари. Той е един от основателите на Института по енергетика за Югоизточна Европа (IENE), където е избран два пъти за председател. В момента е изпълнителен директор на Институт по енергетика за Югоизточна Европа. Костис Стамболис е член на Института по енергетика (Великобритания), Асоциацията на чуждестранната преса (Гърция) и Института на журналистите (Великобритания).

Лазар Гечевски

Директор

Енергийна агенция на Република Македония

Лазар Гечевски е управител на Енергийната агенция на Република Македония. Започва кариерата си в „Rade Koncar” в Скопие, където първоначално изпълнява длъжността инженер по конструкцията и планиране на процеса. След това успешно се издига до позицията на генерален директор. През 1991 г. основава компания наречена „Darvage”, в която остава през следващите осем години. От 1998-2000 г. заема поста на генерален директор на „Rade Koncar” и впоследствие на „Darvage”. През периода 2004-2008г. преподава като гост?лектор във Факултета по икономика и Факултета по машинно инженерство в Университета ''Св. св. Кирил и Методий'' в Скопие.

Марина Стефанова

Изпълнителен директор

Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

Марина Стефанова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски”, специализирала в университета “Кеймбридж” (Великобритания), сертифициран консултант по корпоративна социална отговорност към UNIDO, член на българския огледален комитет по ISO 26000 към БИС, член на експертната група към МТСП за разработване и изпълнение на “Национална стратегия по КСО в България”, експерт, лектор и одитор в международни проекти в областта на КСО.Считано от 01.03.2011 г., тя поема поста изпълнителен дриектор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя отговаря за цялостното управление на организацията; стратегичско и оперативно планиране, изпълнение и мониторинг на проектите на мрежата, връзки с членовете на ГД в България, партньорски организации и представителсвото на организацията пред GC Office и CSR Europe.

Марк Крандал

Председател на УС

Continental Wind Partners

Марк Крандал основава енергийния бизнес на Morgan Stanley в началото на 1980. През 1993 г. той става основател и партньор в Trafigura, занимаваща се с търговия с електрическа енергия, която се разраства до 25 милиарда евро в продажбите и 1000 служители в 58 офиса по света. В последните няколко години в Trafigura той е отговорен за търговията с електрическа енергия в цяла Европа като насочва интереса си към технологии за добиване на енергия от възобновяеми източници и пазарите на електроенергия в Централна Европа. Марк Крандал стартира CWP през 2005 г. като инвестира собствените си лични средства в развитието на вятърна енергия в Румъния и Полша преди да допусне и други капитали, когато CWP е официално сформирана през 2007 г.

Милко Ковачев

Министър на енергетиката и енергийните ресурси (2001-2005)

Милко Ковачев завършва енергетика във ВМЕИ в София. Последователно работи в АЕЦ Козлодуй(1979-1982), ВМЕИ (1986-1992) и отново АЕЦ Козлодуй. В периода 2001 до 2005 г. последователно е министър на енергетиката и енергийните ресурси и министър на икономиката.

Петър Карабоев

Зам.главен редактор

КАПИТАЛ Daily и онлайн изданието Dnevnik.bg

Петър Карабоев е зам.главен редактор на КАПИТАЛ Daily и онлайн изданието Dnevnik.bg. С повече от 20 години опит в международната журналистика в пресата, последните повече от 10 от които във водещата българска прес група за бизнес информация Economedia. Автор на интервюта с редица световни лидери, включително президентите на САЩ Джордж Буш, на Израел - Шимон Перес, генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, НВ Кралицата на Дания Маргрете и др. Напоследък специализира в нови медии, онлайн журналистика и интернет издания и платформи.

Питър Кедеряк

Директор

Регионален център за научни изследвания в областта на енергийната политика на Корвин университет в Будапеща

Питър Кедеряк е директор на Регионалния център за научни изследвания в областта на енергийната политика в Корвин университет в Будапеща. Има магистърска степен по икономика от Университета за икономически науки в Будапеща от 1987 година. През 1998 г. той е назначен за началник на кабинета на министъра на икономикатаи започва да работи за либерализация на секторите за електроенергия и газ в Унгария. През януари 2000 г. става президент на Унгарската служба по енергетика на националния енергиен регулатор. Между 2000 г. и 2004 г. е председател на Асоциацията на енергийните регулаторни институции на страните от Централна и Източна Европа, ОНД и Югоизточна Европа. От 2004 г. е директор в къща за обучение по енергийно регулиране. Също така ръководи следдипломна програма в областта на енергийните икономика към Корвин университет от 2010 г. Научен партньор е в "Европейски Институт по енергетика" в Университета в Льовен и редовен преподавател в училището по право във Флоренция. Питър Кедеряк ръководи няколко скорошни проучвания в областта на научните изследвания с регионално значение. През 2011 г. той е назначен за заместник-член на апелативния състав на Acer (Агенция за сътрудничество между енергийните регулатори).

Проф. Константин Димитров

Президент

Македонски център за енергийна ефективност

Проф. Константин Димитров притежава повече от 40 години професионален опит в областта на комплексната енергия, енергийната ефективност, защита на околната среда, комбинираното производство на топлина и електричество, прилагането на ВЕИ и тестване за пожароустойчивост на материали и продукти. Създал е над 450 научни и професионални трудове и публикации, както в страната, така и в чужбина. Проф. Константин Димитров е експерт по енергийно свързана техническа диагностика. Провежда множество изследвания и проблемна идентификация на голяма част от електроцентралите в Македония, както и на оборудването за обработка на енергия, сред които са и всички топлоелектрически централи в държавата. Ръководител е на екипа на Македонската агенция за енергийна ефективност, подготвящ първият Национален план за действие по енергийна ефективност. Работи и по подготовката на Националната стратегия за енергийна ефективност до 2020 г. и няколко държавни документа от вторичното законодателство. Присъдени са му наградите – „Патент на годината за 1988”, „Еврика 98”- Брюксел, златен медал и Специална награда от италианската академия на науките „Маркони”; 1998.

Радмила Дамянович

Старши съветник

Министерство на икономиката на Черна гора

Радмила Дамянович е родена през 1957г. в Никшич, Черна гора. Завършва Факултета по електроинженерство, Подгорица. През периода 1981-2004 работи в Завода за стомана на Никшич, а от 2004 г. заема поста на старши съветник в Министерството на икономиката. Ръководител е на Отдела за развитие и реформи в енергийния сектор. Участвала е в множество проекти в областта на енергетиката. Радмила Дамянович притежава 8-годишен опит по отношение на устойчивото развитие и възобновяемите енергийни източници.

Сандрин Диксън-Деклив

EBTP - Управителен съвет

Университе в Кеймбридж програма за устойчиво развитие

Сандрин Диксън-Деклив е директор на ЕС корпоративна група в областта на изменението на климата и директор на офиса в Брюксел на университета в Кеймбридж по програми за устойчиво лидерство. ЕС CLG е създадена през 2007 г. и обединява бизнес лидери от ЕС и международни фирми за разработване на политики за справяне с изменението на климата. Била е личен съветник на няколко членове на Европейския парламент и е съветвала Европейската комисия, правителства в Азия, Африка и Близкия изток, международни организации, включително Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Азиатската банка за развитие , Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Програмата за околна среда на Обединените нации, Американската агенция за международно развитие и бизнес лидери в енергетиката и транспорта. Участва в Консултативния съвет на голяма петролна компания в Африка и в Управителния комитет на Европейската технологична платформа за биогорива. Публикува множество статии / презентации за устойчива енергия, изменението на климата и транспорта,конвенционално и алтернативно законодателство в областта на качеството на горивата, както и върху търговията и околната среда. Има магистърска степен по науки за околната среда от Свободния университет в Брюксел, както и бакалавърска степен по международни отношения и на от Университета Дейвис, Калифорния.

Юлиан Попов
Председател на УС

Българско училище за политика „Димитър Паница”

Юлиан Попов има магистърска степен по литература в Софийския университет. През 1990 г. става Изпълнителен Директор на Нов Български Университет. Основател и Директор на Училището за мениджмънт, открито съвместно с Британското OU Бизнес училище. През 1990?1991 г. г-н Попов е работил като Директор на Музея „Ангел Каралийчев” в София. Бил е и началник на отдел във „Факел”, двумесечно българско литературно списание. От 1994 г. той живее със семейството си в Обединеното кралство, където работи като консултант по институционално развитие, връзки с обществеността и образователна политика. Сред организациите, за които е работил са Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската комисия, Британският отворен университет, Европейската асоциация на университетите с дистанционно обучение и други.Той е автор на голям брой статии по литература, международни проблеми и политика, редактор на няколко книги, преводач на руска поезия от тридесетте години на миналия век. Г-н Попов е член на Асоциацията на чуждата преса в Лондон. Той е почетен секретар на Приятели на България – Британска благотворителна организация, основана през 1990, за да окаже хуманитарна помощ на България.

Ясен Гуев
Директор "Корпоративна политика" 
GLOBUL

Ясен Гуев е директор "Корпоративна политика" на GLOBUL от февруари 2010 г. Работил е като директор „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации“ в ЧЕЗ?България, БТК,"Евромаркет груп" и "Мак Медиа". Г-н Гуев е завършил унгарска филология и мениджмънт в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се е обучавал по програми в САЩ, Австрия и Франция. Има деветгодишен стаж като журналист в БНТ, в. "Банкеръ", Mediapool.bg, радио "Нова Европа".